Jánošíka chvália aj hania

Jánošíka videli diváci už z každej krajiny, ktorá sa podieľala na tvorbe filmu. Reakcie na film sú však rôzne. Niektorých film nadchol, iných naopak sklamal. Vybrali sme pre vás zaujímavé postrehy o filme Jánošík. Pravdivá história.

Naozaj je to Pravdivá história?

Vysmiaty zbojníkAni tu sa diváci nedokážu zhodnúť. Tvorcovia filmu od začiatku propagovali realistický obraz hrdinu a celého príbehu. Niektorí v ňom však našli drobné nedostatky.

Zdroj: http://www.inaque.sk/sk/clanky/culture/film/janosik_prawdziwa_recenzia

Na historických filmoch mi najviac prekážajú zuby. Všetci ich majú kompletné a pekne vybielené. Každým úsmevom vidíte, ako je film odtrhnutý od dobovej reality. Jánošík nie je výnimkou.

A pritom to je škoda, lebo kostýmy vyzerajú uveriteľne, aj keď príliš čisto a nenosene. Je to ale tisíci film, kde sa nikto nezamyslel nad stavom ústnej hygieny a nedoprial nám zábery na zhnité a vybité zuby, akých mávali pred tristo rokmi ľudia plné ústa.

Film o Jánošíkovi nám chce porozprávať „pravdivý príbeh“, a to je jeho najväčšia slabina. V tom prípade by sa aspoň trochu mohol priblížiť jazykom, akými v skutočnosti rozprávali jeho postavy, filmu by to pridalo na autentickosti .

Zdroj: http://film.moviezone.cz/janosik-pravdiva-historie/recenze/

Film sa až prekvapivo presne drží dobových záznamov o skutočnom Jánošíkovi. Bol rákoczyovským vojakom, padol do zajatia, potom na Bytčianskom zámku slúžil opačnej strane, vrátil sa domov, Uhorčík ho nahovoril na zboj, po 1,5-ročnej kariére ho lapili a popravili. Dokonca aj všetky prepadnutia a krádeže, ktoré vo filme vidíme, poctivo kopírujú zachovanú súdnu listinu s výpočtom Jánošíkových zločinov. V tom je film dôsledný.

Zdroj: http://hnonline.sk/kultura/c1-38285810-anketa-pacil-sa-vam-novy-film-janosik

Monika Céreová, riaditeľka J&T Banky pre Hospodárske noviny: „Na druhej strane sa snažil vyhnúť klasickému klišé idealizovania Jánošíka ako supermana a snažil sa ukázať aj jeho ľudský rozmer na podklade historických faktov. Myslím si, že nová generácia potrebuje takéto spracovanie.“

Jánošík ako legenda alebo moderný hrdina?

JánošíkZdroj: http://www.metoo.sk/8451/recenze-janosik-pravdiva-historie

I když se tvůrci snažili popřít mýty, které vznikly okolo Jánošíka, jako v případě čarovného opasku, do očí však udeří některé mystické výjevy, které sice vycházely z tradičních lidových představ, avšak zbytečně navozovaly dojem insitní kýčovitosti, která patří spíše do těch starších zpracování.

Zdroj: http://film.moviezone.cz/janosik-pravdiva-historie/recenze/

Žiaľ, snahu o realistické stvárnenie toho, čo neskôr navrelo do košatej „fantasy“ legendy, zabíja neschopnosť Borušovičovej napísať prirodzene znejúce dialógy. Chvíľu sa hrdinovia rozprávajú bodro ako z folklórneho predstavenia či pásma prísloví a porekadiel („Čakal ako kura na sopeľ!“), chvíľami prechádzajú do moderného vyjadrovania („Lenže potom nás rozstrieľajú na sračky.“). Niet v tom jednotného konceptu, pôsobí to roztrieštene a šraubovane, akoby tvorcovia nevedeli, či chcú hrdinov z Terchovej alebo z Blavy. Snaha o realizmus fučí dierou v streche.

Poľská režisérka nezabudla na kresťanské motívy

Zdroj: http://www.inaque.sk/sk/clanky/culture/film/janosik_prawdziwa_recenzia

Mnoho legiend síce z filmu zmizlo, iné sa ale objavili. Asi sa myslelo na početné poľské publikum, a tak je film plný kresťanských motívov. Bozkáva sa tam kríž, Jánošík stretne sedembolestnú Pannu Máriu (príliš pekná na sväticu) a dokonca sa tu zjaví aj samotný Ježiš Kristus. Slovenský vidiek bol v tých časoch krížencom kresťanstva a pohanstva, ktoré vo filme zastupujú aspoň (zlá) čarodejnica a mnohé povery. Najviac pohanstva nájdete v posteli, predmanželský sex, nevera a promiskuita sú vo filme bežné.

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/zzz/_zprava/631861?f_od=0&f_num=50

Do toho jako správná Polka zapletla křesťanské motivy, zjevení Madony nad jezerem a závěrečné políbení kříže před napíchnutím na hák.

Kamera zaujala hlavne na Slovensku

Uhorčík (Ivan Martinka) a Katka Soligová (Gabriela Bírová)Zdroj: http://film.moviezone.cz/janosik-pravdiva-historie/recenze/

Práve scény svadobných tancovačiek a svätojánskych nocí zručne zachytáva kamera Martina Štrbu. Ten podporuje autentické vyznenie roztrasenou ručnou kamerou v ryanovsko-bourneovskom štýle, alebo ak chcete, v štýle amerických kriminálnych seriálov.

Zdroj: http://www.inaque.sk/sk/clanky/culture/film/janosik_prawdziwa_recenzia

Zvláštnou kapitolkou filmu je kamera Martinu Štrbu. Obrázky slovenskej prírody nevnucuje tak nasilu ako vo filme Pokoj v duši, zvláštna je ale voľba detailných záberov, ktoré majú vo filme nadštandardné zastúpenie. Až to miestami nepôsobí ako film, ale študijný materál pre dermatológov. Tretím výrazným prvkom kamery sú rýchle zábery a krúženie, spôsobujúce až miernu nevoľnosť. V slovenských kritikách sa už stalo klišé spomínať Štrbovu kameru ako vynikajúcu, v tomto prípade je ale lepšie pozrieť sa do nezaťaženého českého prostredia, kde sa epileptická kamera a početné detaily nedočkali vrúcneho prijatia.

18 názorov na “Jánošíka chvália aj hania”

  1. Jánošík stretne sedembolestnú Pannu Máriu (príliš pekná na sväticu) -toto som absolutne nepochopila..to ako svatice v predstave ludi su skarede tuctovky ktore nikto nechcel,preto nehresili a vdaka tomu sa stali svatymi? 😀 no zvlastna predstava

  2. Dobry den. Vcera som bol v kine na film janosik-ak sa to vobec da nazvat filmom to je skor parodia no nieco strasne ti reziseri pri nakrucani boli asi nahuleny alebo zmyslov zbaveni kto to kedy videl aby zbojnik ktory okradne pana mu lup vratil.Film je o nicom skoda penazi za vstupenku a zbytocne vyhodene peniaze na nakrucanie a strasna herecka obsaditelnost.

  3. Prajem príjemný deň,
    citala som nazori ludi a aj pocuvala a stotoznujem sa s väčšinou,ze film nie je filmom o skutocnom JANOSIKOVI,ale da sa povedat,ze týmto filmom je Jánosíkova poväsť znicena a Jánosík je týmto filmom zahambený,odkedy Jánošik bohatým bral a hned co im olupil tak aj vratil?Vsak poväsť hovori,ze:“Jánosík bohatým bral a chudobným daval,a ako je to v tomto filme? Peniaze,ktore boli na tento film investované,boli VELKYM OMYLOM.Tento film ako ste ho tak nazvali sa nemoze volat filmom a stotoznujem sa s predchadzajucim nazorom,ze je to parodia,kto tento film nevidel tak odporucam,ABY NA TEN FILM ANI NESIEL A NEVYHADZOVAL EURA NA VSTUPENKU.Ja som na tom filme v kine s priatelom bola a po 40 minutach,ludia odchadzali s kina,co boli s filmom nespokojmý a nepacil sa im.

  4. toto bol najhorsi film co som videl to co je preboha ved to je uplna P…..NA

  5. Dobry den.Ako tu tak citam tie komentare na film O Janosikovi,nikomu sa to nepacilo a pridavam sa k ich nazoru.Nevravim,ze som odisla po nejakom case z kina,ostali sme s priatelom az do konca ale to ako tam hanili Janosika pri tych obscennostiach tak to bolo ozaj nechutne a do toho filmu to vobec nepatrilo.Naopak,tie scenky z toho dedinskeho prostredia ako sa zabavali boli pekne ale to bolo asi vsetko.Bolo spomenute aj Rakocziho vojsko a aj to vazenie,co je pravdive ale zasa aby okradal panov a potom im to aj vratil,je riadna hlupost.A uz vobec to,aby mal dve milenky,tak to uz vobec nie.Najlepsi film o Janosikovi,i ked tam niesu niektore skutocnosti spominane,je Janosik od Pala Bielika z roku 1962-63 a pred tym klobuk dole.Tam bol hrdina…

  6. S názormi uvedenými hore úplne súhlasím. Včera som bol na „Jánošíka“ a aj keď chodím málo do kina ešte som taký „shit“ nevidel.
    Diaogy – úplne spisovná slovenčina, časom som si pripadal ako pri ordinácii v ružovej záhrade: 0 bodov
    Kamera – otrasná, ako môže mať ten kameraman uznanie preboha. Dva postavy pri sebe ale len jedna má ostrý obraz, druhá je úplne rozmazaná. Oči mi slzili pri tých záberoch a krútila sa mi hlava ako to tam všetko lietalo a točilo sa: 0 bodov
    Scény – žiadny pekný záber na slovenskú prírodu. Samý dážď,krv, sneh, oheň, ľad. Akoby leto na slovensku ani neexistovalo a o domoch ľudí ani nehovorím. Určite žili v útulnejšom prostredí: 0 bodov
    Krvavé sceny – po odsledovaní filmu a po tých krvavých scénach som nemal chuť čakať na popravu Jánošíka ale počkal som a „nesklamala“ ma. Chýbalo už iba aby ho tam vypitvali na tom háku. Tvorcovia filmu sú buď masochisti, alebo psychopati. Ako môže byť toto film o ľudovej legende. Žiadna romantika, len samá krv.:0 bodov
    scenar- pani B.. si mala dať natočiť podľa neho horor a nie film o Jánošíkovi.

    Celkový dojem z filmu : strata 2,8 eur + pokazený večer.

  7. No nevim, jako co si ted tady vo tom myslet. Cteni jako zajimavy, ale prece jen neni potreba nekdy prehanet. Nu, vod toho jsme lide, kolik lidi tolik chuti. Jinak mam tuhle sajtu celkem rad.

  8. Darinka, nevím, jaké obscénnosti máš na mysli. Pro mne bylo obscénní jedině tak ubodání vojáka za začátku filmu a Jánošíkova poprava. Jináč tam nic obscénního nebylo. Co se týče erotických scén, mne všechny vzrušovaly. 🙂

  9. No áno, súhlasím že veľa krvi tam nemuselo byť, to mňa napínalo pri tých ohavnostiach a scéne so zavraždeným bábätkom s odseknutým cikáčikom…to už hraničí s hororom…
    iste ale tá realita 18. storočia bola krutá a až na tie súčasné domy v pozadí Ľubovnianskeho hradu a spisovnú Slovenčinu(čo tu už niekto spomínal)tá nebola identická …
    to bol celkom krásny a zimomriavkový zážitok.

  10. Dobry den,tak hrozny,sfušovaný film som videl prvý krát v živote!Tak toto stalo tie veľké peniaze a tolko času!Režia,kamera,herci aj hudba nemam SLOV!Treba sa učiť od našich bratov-čechov,čo film to unikát!HANBA,HANBA,HANBA !!!Tak na toto išlo tolko penazi?Najhorši Janošik !Palo Bielik sa musi v hrobe obracať,to bol super Janošik!Mali by všetci učastnici tohto grcu vratiť peniaze!!!!

  11. Som úplne sklamaná,tak ako som sa na tento film tešila, tak som sa nevedela dočkať kedy skončí a to som ho dopozerala, len preto, lebo som čakala, že predsa to len začne byť zaujímavé.No a to bábätko, to som vôbec nepochopila, čo to má spoločné s Jánošíkom, v Bátoričke mŕtve dieťatko aspoň súviselo s ňou, ale toto…… ? A kde boli naše ľudové piesne, pri pálení Jána to bolo ako na zraze čarodejníkov a tá hudba….celý film je jedna veľká katastrofa, ktorá pre mňa nemá nič spoločné zo Slovenskom a Jánošíkom. Škoda

  12. TAK TO JE SILA,ZA TAKETO ZOSMIESNENIE SLOVENSKEJ LEGENDY,BY SOM DAL ZAVRIET VSETKYCH OD REZISERA AZ PO UPRATOVACKU A TO NA MIN. 10ROKOV.

  13. Videl som skoro všetky filmy o Jánošíkovy.Ale tento film (ak sa to dá takto nazvať)je niečo príšerné.Hroza.Jánošík by sa v hrobe obracal.

  14. Myslim si ze komentare hore su trocha nespravodlive; ‘domy boli urcite utulnejsie,’ co nebolo na Kysuciach leto; a ‘Janosik urcite nic nevratit z lupu’ su smiesne. Chudobna Slovac zaciatkom 18.st. zila v dost hroznych podmienkach, na horach byvalo leto este kratsie a chladjesie ako dnes, a Janosik vraj bol krasny chlap a promiskuita bola rovnaka ako dnes, nerobme si iluzie. Mna na filme sklamalo nieco ine…vyber postav bol slaby, Janosik mal byt ktosi viac charizmatickejsi, ked mu uz autori zobrali cast sebavedomia…ale hlavne filmu chybal silny pribeh…mam po nom rozpacity pocit; ale kupu dvd nelutujem…well done…

  15. videl som to vcera, totalne zly film, jakubiskovy by uz nemali davat ziadne peniaze na jeho dokumentarne filmy, Nevie drzat dejovu liniu, vela veci mu nezapada, herci su nepresvedcivi, su to v jeho pripade vyhodene peniaze, tak ako aj bathory bola.

  16. …až na to, že to režírovala poľská režisérka…
    Kritika, kritika a zasa kritika… ja sa tým, že sa mi film páčil tajiť nebudem. Mne sa práve Jiráček zdal charizmatický. Ja si neviem predstaviť žiadneho slovenského herca v úlohe Jánošíka. Tiež nie som za to,aby vo filmoch boli príliš krvavé scény – vypadávajúce črevá (fuj) a aj to mŕtve bábätko s odrezaným cikáčikom ma odradili, ale čo sa týka popravy – myslíte, že v skutočnosti mu dali na popravisko červený koberec a pod hlavu vankúšik alebo čo? Podľa mňa to len reálne vykreslili. Po tom čo som videla Jánošíka, som začala okolo toho trochu viac ňúrať a popravy boli v tej dobe skutočne ohavné.A čo sa týka sexu. Povedzte mi prosím vás, v ktorom súčasnom filme nie je kopa sexu a erotických scén. Toľko môj názor – koľko ľudí toľko chutí…

  17. Ja som ho videl včera 22.09.2010 v TV: T7m že som na tom nebol v kine som ušetril – veď je to Totálny GRC.Ľudia nechcú vidieť výmysly režisérky a scenáristu ale film podľa legendy o národnom hrdinovi JJ.Čo na tom filme stálo toľko peňazí???? Kamera katastrofa. JJ bol podľa legendy chlap a nie také malé tintítko – veď bol zo všetkých najmenší. Mne to tak pripadá, že ta poľská režisérka / ktorá je presvedčená, že JJ bol Poliak /asi zo zúrivosti chcela JJ zhovädiť lebo iné sa o tomto filmovom braku nedá ani povedať. Súhlasím z názorom, že za za zneváženie JJ by mali všetkých nakopať a žiadať späť peniaze a film zakázať premietať.Apropo je to akoby paralela s Báthoričkou-Jakubisko sa mal držať románu / Nižnanský / a nie svojich bludov, preto aj Báthory je podpriemerný film.

  18. Nemôžem povedať, že to bol najhorší film, ktorý som videla, lebo si myslím, že sú aj omnoho horšie. Keďže som videla všetky filmy o Jánošíkovi a aj som si už čo to o ňom naštudovala a veľa kníh prečítala, musím povedať, že nezachovalo sa o jeho živote veľmi veľa faktov a každý spisovateľ/scenárista/režisér si jeho životný príbeh v určitom zmysle prifarbil a doplnil veci, ktoré nie sú pravdivé. Tak isto to bolo aj pri tomto filme a jediné čo môžem povedať je, že ani nie som prekvapená, že to takto dopadlo. Čo môžeme čakať na Slovensku? Snáď hocičo, len nie skvelý film a už vôbec nie historický. Herecké obsadenie bolo pre mňa nepresvedčivé, dej nezaujímavý, priam až nudný – mám pocit, že sa tam nič neudialo a ak aj áno, nebolo to k veci. Je to škoda, lebo Jánošík je považovaný za nášho národného hrdinu a ak si nejaký cudzinec pozrie tento film, ani nechcem vedieť čo si o našich dejinách pomyslí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *